Étkeink, ősi elnevezései

2012.06.11 13:38

 

Áldos: hosszú levű áldozati étel

Üstöny: rövid levű áldozati étel (mint a pörkölt),

Töltelény: káposztalevélbe vagy tésztába töltött darált alapanyag,

Kötöny: bélbe töltött darált alapanyag,

Párolány: párolt készítmény,

Föstölény: füstölt készítmény,

Sütény: sült hús,

Baligány: párolt, darált hal összedolgozva más alapanyagokkal,

Zöldelény: zöldség,

Keverény: friss salátakészítmény,

Nyárád: ízesített, friss zöldséglé,

Mézelény: tészta alapú édesség,

Kelény: lapos, lángosszerű kenyér,

Gyurány: tészta,

Monyád: galuska,

Csipetkény: csipetke,

Szömörcsög: gombóc,

Ízelény: mártás,

Gyöket: fűszerkeverék,

Ötükény ízek: pentaton ízek, az öt alapíz együttes megjelenési formája,

Napkirályvirág: krizantém,

Fejlevelű: káposzta,

Pirosgyökerű: cékla,

Gyökfű: petrezselyem,

Hagymafű: metélőhagyma,

Tündérfű: rozmaring,

Tökörke: cukkini,

Hungyök: koriander,

Sáfránygyömbér: kurkuma,

Vizibúza: rizs,

Turfű: majoránna.