Étkeink, ősi elnevezései
Áldos: hosszú levű áldozati étel
Üstöny: rövid levű áldozati étel (mint a pörkölt),
Töltelény: káposztalevélbe vagy tésztába töltött darált alapanyag,
Kötöny: bélbe töltött darált alapanyag,
Párolány: párolt készítmény,
Föstölény: füstölt készítmény,
Sütény: sült hús,
Baligány: párolt, darált hal összedolgozva más alapanyagokkal,
Zöldelény: zöldség,
Keverény: friss salátakészítmény,
Nyárád: ízesített, friss zöldséglé,
Mézelény: tészta alapú édesség,
Kelény: lapos, lángosszerű kenyér,
Gyurány: tészta,
Monyád: galuska,
Csipetkény: csipetke,
Szömörcsög: gombóc,
Ízelény: mártás,
Gyöket: fűszerkeverék,
Ötükény ízek: pentaton ízek, az öt alapíz együttes megjelenési formája,
Napkirályvirág: krizantém,
Fejlevelű: káposzta,
Pirosgyökerű: cékla,
Gyökfű: petrezselyem,
Hagymafű: metélőhagyma,
Tündérfű: rozmaring,
Tökörke: cukkini,
Hungyök: koriander,
Sáfránygyömbér: kurkuma,
Vizibúza: rizs,
Turfű: majoránna.