Ösi étkeink

Az Igazi Ösmagyar Gasztronómia!

2015.01.02 10:30
A magyar konyháról sok korabeli és későbbi adattal rendelkezünk. Ennek oka, hogy ételeink egészen más jellegűek voltak, - és ma is azok - mint Európa más népeié. A másik ok ősi étkezési szokásainkban gyökerezik, amelyek a mai napig megmaradtak. Európa minden népének feltűnt a magyarok étel-ital...

A Magyarok hozták Európába....

2013.01.26 11:20
      A máig használatos fűszernövények közül kettő is van, melyekről francia botanikusok feltételezik, hogy a X. században- a magyarok hozták be Európába. Ezek egyike a tárkony. Tárkony, mint fűszer Kelet-Európától Közép- és Kelet-Ázsiáig, Észak-Amerikán át egészen Észak-Indiáig,...

Ízesítési gyöketek, koncentrátumok

2012.06.11 13:42
  .....Hun gyöket: sárga színvilág, sejtelmesen összecsengő, férfias ízek: 1/1 rész gyömbérgyökér, 1/1 rész vöröshagyma,, 1/1 rész fokhagyma,, 1/2 rész hungyök gyökér és levél, 1/6 rész sárga citromhély, 1/5 rész friss kakukkfű, 1/10 rész fiss tündérfű, 1/10 rész sárga...

Étkeink, ősi elnevezései

2012.06.11 13:38
  Áldos: hosszú levű áldozati étel Üstöny: rövid levű áldozati étel (mint a pörkölt), Töltelény: káposztalevélbe vagy tésztába töltött darált alapanyag, Kötöny: bélbe töltött darált alapanyag, Párolány: párolt készítmény, Föstölény: füstölt készítmény, Sütény: sült...

Mit jelent, az Áldos

2012.06.11 10:16
Az áldos leves magyar elődeink jellegzetes étele volt. Apróra vágott húst foghagymát, zöldségféléket és fűszereket, köztük borsot tartalmazott. Beletették a föld alatti, a földi és a föld feletti világ terményeit. Volt sűrűbb és hígabb leveses változata is. Ünnepi étkezésekkor Isten áldását...

Őseink főzési fortélyai, étkeink, italaink hozzávalói

2012.06.11 10:10
Az ősi magyar konyhát a hun áldozati ételek filozófiájának megismerésén keresztül közelítettük meg. Nézzük, hogy miből és hogyan készültek mindennapi ételeik. Őseink állandó szálláshelyein üstben, bográcsban és kemencékben főztek-sütöttek, amikor azonban úton voltak vagy állataikkal...

A Szer etet

2012.06.11 10:04
  Ebben az egy szóban benne van minden: a családi tűzhely melege, a családanya jelképe, az összetartozás. A család tagjai akkor tartózkodnak szívesen otthon, ha melegséget, szeretetet, találnak. A tűz táplálásából megmaradt nekünk a tűzhely, az étkezés összetartó ereje. Ha a családanya...

A Magyarok Konyhája

2012.06.11 09:48
  Egy nép ételkultúrája éppúgy hozzá tartozik, mint néprajza, zenevilága, hitvilága, nyelve vagy testalkata. Kövi Pál írja. "A népi muzsikához és a népdalkultúrához hasonló érték és páratlan művelődési kincs rejlik a gasztronómiában. Ezt a kincsesbányát fel kell tárnunk, alá kell szállnunk a...

Korhű receptek

Elkészítési módok.

2012.08.31 20:36
  Ízvilág, régi elnevezések.   áldos: hosszú levű áldozati étel üstöny: rövid levű áldozati étel (mint a pörkölt) töltelény: káposztalevélbe vagy tésztába töltött darált alapanyag kötöny: bélbe töltött darált alapanyag párolány: párolt készítmény föstölény: füstölt...